HTML

2013.10.18. 12:46 sparrow63

Körte

A körte, a maga nemében, mint minden gyümölcs egy újabb csoda, ám a rómaiak egyenesen "Isten ajándékának" hívták - egyes források szerint. Van, aki a gyümölcsök királynőjének tartja, és az interneten csupa egymástól átvett ostobaság olvasható, kevés kivétellel, e nagyszerű termésről.


A körte fontos C-vitamin- és rézforrás. Ezek az antioxidáns anyagok erősítik a szervezet saját védekezőrendszerét. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek működését, aktivizálja az E-vitamint. Az antioxidáns tartalom az érés előrehaladtával növekszik. A C-vitamin elengedhetetlen a jó immunrendszer működéséhez. Stimulálja a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, sok baktériumot és vírust elpusztít. A réz segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök által okozott károktól amelyek kárt tehetnek a sejtmembránokban. A rákmegelőzésben is fontos szerepe van. Az élelmi rostokban gazdag gyümölcs karbantartja emésztőrendszerünket. Fogyasztása előnyös hatású bizonyos típusú szívbetegségek, reuma és érelmeszesedés ellen.

A réz és az élelmi rost együttes fogyasztása különösen kedvező a vastagbél működése szempontjából.
A réz mellett káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kálciumot tartalmaz.
Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. 
A benne található A- és B-vitamin (tiamin, rivoflamin, niacin, folsav); a C- az E- és a K-vitamin, a kálium, a magnézium, a cink, a pektin, a vas, a jód és kalcium révén a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme lehet.

Együnk egy ízletes, zamatos körtét, és máris megadtuk a szervezetünknek a napi C-vitamin illetve a napi réz értéknek nagyjából 10%-át. Egy darab közepes méretű körte kb. 1 g fehérjét, 26 mg szénhidrátot és 6 g rostot tartalmaz, illetve a káliumszükséglet 5, és kalciumszükséglet 2%-át. 

A körte kiváló alapanyag a gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlott.
Friss leve hűsítőleg hat a gyomorhurutra, sőt, gyógyítja azt.
Kalciumtartalmánál fogva hozzájárul, hogy csontjaink erősek és egészségesek legyenek.
A benne lévő pektin segíti az emésztést és a belek működését. Ideális a szervezet méregtelenítéséhez, illetve a bélhurut gyógyításában is segíthet.
A körte leve a benne rejlő B-vitaminok által kitűnő itala a szívproblémákkal és érrendszeri gondokkal küszködőknek.
A benne található vas segíti a vörös vérsejtek képződését.
A körte enyhe vértisztító hatással bír, így csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Kitűnő salaktanító és savközömbösítő hatása miatt a reumásoknak, a köszvényeseknek, az érelmeszesedésben szenvedőknek és a vesebetegeknek is ajánlott, mivel kitűnően oldja a húgysavakat és a savkristályokat. A körte jó K-vitaminforrás. Ez a vitamin közismert a véralvadás segítésében. Amikor a test megsérül, a K-vitamin kezdeményezi a gyógyulás folyamatát a vérzés lassításával és leállításával. A legújabb vizsgálatok arra utaltak, hogy a K-vitamin segít megelőzni, illetve kezelni a csontritkulást és a csontsűrűség elvesztését. Ha a családunkban előfordult csontritkulás, fontos fenntartani az egészséges K-vitamin szintet. Megakadályozza az érelmeszesedést, így segít a szívbetegségek és a szívelégtelenség megelőzésében.A körte gyógyító hatása elsősorban magas víztartalmában keresendő. A körte béltisztító, megszüneteti a székerekedést és más emésztési rendellenességet. Az olyan embereknek, akiknek vokozott vízigényük van, a körte sokkal hasznosabb, mint az ilyenkor gyakran tanácoslt napi több liter ásványvíz.

A körte héjában és magában a gyümölcsben a sokféle vitamin, fehérje-alkotórész és ásványi anyag egymással harmonikus egyensúlyban halmozódik fel, amely az emberi anyagcserében jól hasznosíható. Ez az egyensúly figyelhető meg olyan ellentétpárok esetében, mint például a kálium és anátrium, a réz és cink vagy a kalcium és a foszfor. A körtének ebből a tulajdonságából adódik, hogyegyike a legjobb kelátképző (kelát=gyűrűs vegyület, amelyben fématom is van) élelmiszereknek, ugyanis elősegíti a nehézfémek és mérgező anyagok, mint az ólom, higany, kadmium vagy a különféle konzerváló anyagok megkötését, semlegesítését és a szervezetből történő kiürítését. A körte jól csillapítja a kisebb éhséget is étkezések között.

Táplálkozástani szakemberek gyakran javasolják a körtét első gyümölcsként kisbabák részére, ugyanis a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót.
Mivel a rost legnagyobb része a héjban van, a körtét célszerű hámozatlanul fogyasztani. Felvágva hamar bebarnul, ez ellen meglocsolhatjuk kevés citrom- vagy narancslével.

Készítsünk édes müzlit: keverjünk apróra vágott körtét, őrölt gyömbért a zabkásába. Használjuk salátába: ízletes keveréket kapunk körte, póréhagyma, dió és mizuna vagy rukkola saláta összevegyítésével.

Uzsonnára kínáljuk zöldfűszeres házisajttal és dióval. Brie sajt és törtmogyoró kíséretében tegyük pizzára vagy salátába.

Örök turmixok:

Reggelire
3 narancs
1 körte

A szervezet belső melegítésére 
2 körte
2 sárgarépa
1/2 marék zöld korianderlevél
Tartalmaz A-, C-, E- és K-vitamint, folsavat, kalciumot, káliumot, mangánt, foszfort, krómot, vasat, cinket, béta-karotint és rostokat. Kitűnő antioxidáns és rákmegelőző. Jó hatással van a bőrre, a szemre és a szívre. Növeli az energiaszintet, jót tesz az emésztőrendszernek és a vérkeringésnek, valamint csökkenti a koleszterinszintet.

Hormonok kiegyensúlyozásához
2 kiwi
2 körte
Jelentős a C-, A-, B3- és E-vitamin tartalma, valamint található benne kálium és rostok is. Növeli az energiaszintet, jót tesz a bőrnek, serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és helyre teszi a hormonokat.

Méregtelenítéshez
2 körte
1 marék vízitorma
A körte az almához hasonlóan értékes vitaminokban bővelkedik. A vízitorma tele van rákmegelőző antioxidánsokkal és serkenti az anyagcserét.

Szólj hozzá!

2013.10.18. 12:37 sparrow63

Október

Megjött az október, elment az Öreg. Itt hagyta a barackmagjait, és mintha megérezte volna... Tudta.

Szombaton temettük, napfényben, szélben, a végén futó záporral. Azt mondják, hogy akinek a születésekor vagy a halálakor az istenek képviseltetik magukat az időjárás képében, akkor az az ember igaz életet élt. Napfény, a felhők gyülekezése, a szél és a csapadék.
- Szedjetek le mindent! Nem lesz már jóidő! Ezek elcs*ték ezt is! - mondta, és bement lefeküdni.
De eldőlt a szobában, mint egy bot. Kórház, 3 nap. Élt 99 évet. Ő volt a legöregebb akit ismertem. Az ősz, rendszerint elviszi a magáéit. A következő, már jó tíz évvel fiatalabb... Idén nagy volt a veszteség, sokan a tavaszt nem érték meg, az Ősz az Öreget vitte. Sokkal felért.
Nem volt egy "modern" ember, de mindig azt mondta, az összeskövéselméletek csak azoknak elmélet, akik vakok. Egy újszülöttnek minden vicc új... Tőle nem lesz több történet. Ha másért nem, hát miatta igyekezni fogok. Az internet nekem is újdonság, de az Öreg azt is mondta, mondani kell, ha azt hiszed senki sem hallja is...
Sokat morgolódott mostanában az időjárás miatt. Nem érdekelték a külföldi hírek, a katasztrófák, földrengések. Azt mondta, nekünk katasztrófáért sem kell a szomszédba menni... "Ez az időjárás nem normális!" Őt nem érdekelte, a globális felmelegedés, a jégtakaró olvadása. Azt mondta, menjek ki a kertbe, és nézzem meg! Mintha tudtam volna, mit is kellene látnom. Azt mondta figyeljem a növényeket és az állatokat, mert eltűntek az évszakok, ami szerinte igen nagy bajt vetít előre. 100 éve látta a természetet változni. Soha nem élt nagyvárosban, mindig vidéken. Most is morgolódott a nyár miatt. Azt mondja, nem a forróság a baj, én már bőven felnőtt voltam, emlékeznem kellene, hogy voltak 30-35 fokos nyarak és mínusz 15-20 foknál sem sopánkodott senki, mint manapság. Azt mondja csak, "Nem úgy jön a májusi eső!" meg hogy, "Sok a féreg!" (Ergo kevés a madár). Aztán "Fogynak a méhek!", pedig nem olvas a nagy méhirtó vegyszerekről. Azt is mondta, hogy "Törik a kalász!" (Később tudtam meg, hogy szerinte másfajta eső esik, amitől más a föld összetétele, szerkezete.) Szóval hasonlókat dünnyögött, olykor a felét se értettem. Ma lázas igyekezettel keresem elő észrevételeit, elejtett megjegyzéseit emlékeim homályos zugaiból, hogy kinyomozzam, felfedjem valódi tartalmukat.
Végül azt mondta, már évekkel ezelőtt: "Engem ne temessetek! Engem égessetek el, úgyis pokolra való vagyok - csak Isten tudja mire gondolt - az én síromhoz ne járjon ki senki! Itt szórjatok szét a Kertemben!"
Lett is nagy családi égszakadás földindulás, hogy ez abban a családban nem szokás. Megvan a temetőben a hely is. No, ez mindig is zavarta, mondogatta is "kedvenc" rokonainak: "Nekem ne bélelgessétek a fekvőhelyet, majd elmegyek, ha úgy gondoljuk!" Mindig így, többes számban: a Jóisten meg Ő maga. Sokan szerették volna ha már megy.... Nem is tudom mi lesz a házával, a Kertjével. Ha a "kedvencek" nyernek, martalék és enyészet vár mindenre, ami ma itt termő és él. Lesz, ahogy lesz, mindenképpen új szomszédok jönnek.
A dédunokája bíztatta mindig, hogy ő majd vigyáz rá halála után is. Ilyenkor megnyugodott, nem kiabált, csak motyogott az orra allat: "Ne hagyd fiam, hogy elföldeljenek!"
A katolikus pap, a család régi barátja, nekem kissé furcsának tűnően fintorgott, hogy hát legyen ahogy a Gyula úr - Igy nevezte mindig, Gyula úr - akarja. Szerintem fájlalta az olcsóbb megoldást, ráadásul a macerát, mert hát ki tudja, engedélyezik-e az ilyesmit mostanában.  Annyi mindent hallani... Hamvasztás, meg szétszórás a földeken. Elmarad az össznépi áhítat.
Nagy a viaskodás az elhunytak lelkéért, a keresztények Istene számára a halál sem lehet kibúvó. A református pap, aki maga is már igen élemedett korú, nos még az ő apja volt valami fiatalkori, vagy távoli rokoni kapcsolatban az Öreggel. Így hát mikor fülébe jutottat a hírek, gyorsan felajánlotta segítségét a család haladóbb szellemű ágának. Tehette ezt bátran, hiszen az öreg köztudomásúan Istenhívő ember volt, de szidta az összes egyházat rendszerint fennhangon. Egy időben a katolikusokat vette a szájára, de akkor még élt a felesége (talán Teréz, vagy Róza?), aki mindig megtalálta a módját az Öreg megbékítésének. Amióta a felesége meghalt, egyetlen templomba sem tette be a lábát, azt mondta, majd ő személyesen elszámol a Jóistennel. Ezek (mármint a papok) hagyják őt békén. Egy temetés, a református szekciónak is csak pénz, és hát vannak reformátusok is családban, úgyhogy most folyik a harc az öreg testéért. Nem tudom foglalkozik-e valaki a lelkével is???
Nem volt könnyű ember.
Az udvar végében, a kertnél, ahol már nincs kerítés a földek között, hogy a traktor át tudjon járni, van egy kis senki földje darabka. Körülbelül 70 centi széles, majd másfél méter hosszú. Mondanám, hogy gazos, de inkább cserjés, a kerítés természetes meghosszabbítása, soha senki nem irtotta ki csak kordában tartotta. Jelzés értékkel bír: a jó szomszédság apró jele. Megvolt már, mielőtt mi idejöttünk is. Van rajta egy csenevész szederbokor is, alig pár szem van rajta minden évben, de senkinek sincs szíve kivágni.
No én kimentem oda vasárnap a kicsikkel. A sáv végén egy kisebb cserjegombócot vágtunk, alakítottunk. A többit, olyan vadregényes formára meghagyva kipucoltuk. A szederbokor tövét felfedtük (hosszú inda végén termettek a szemek), az indát megmetszettük, dugványt is csináltunk... és elültettünk 3 barackmagot. A gyerekek számolták ki, hogy egyet a Gyula bácsinak, egyet, hogy ne legyen egyedül és egyet, hogy ha segítség kell nekik. Karóval megjelöltük a helyet, a végén egy kicsit el is áztunk. Ezt jó jelnek vettem, de hát ki hallott már barackfát ültetni magról, csak úgy?
No, ez is a jövő zenéje...
De a gyász és az emlékezés, a pár órányi kertrendezésben kimerült. A temetésre, majd minden bizonnyal meghívnak, és tudják, így majd nem lesz illetlenség visszautsítani, a rám bízott gyerekseregre hivatkozva.
Idő sincs, itt vannak kosárban az öreg körtéi a kamrában...

Szólj hozzá!

2013.09.30. 10:53 sparrow63

Kertem

02.jpgA nyár folyamán a nap fénye átköltözik a gyümölcsökbe. A forróság enyhülésével a színek életre kelnek, kinézek az ablakon és látom a piros almát, a sárga körtét, a zöld ezernyi árnyalatát, amint vörössé, naranccsá, barnává és rózsaszínűvé dermedten állnak a hajnali párában. Érzem a napfény ízét a számban (tisztelettel Szabó István felé!), érzem az illatokat, a gyógy-, és fűszernövények erős illatát, amint a szél kergetőzésével beteríti az egész udvart; lágy hullámokban sodorva a rozmaring, a bazsalikom, a borsikafű és persze a meghagyott néhány tő levendula illatát.
Az őszi hajnalon a szivárvány minden színe életre kel a kert végtelen rezdülései között. Az üveg mögött a meleg köntösbe burkolózva a téli fa duruzsolásra gondolok. A frissen őrölt szemekből főzött kávé zamata össze sem hasonlítható a zacskós termékek pállott aromájával. A Nap most kel, nincs halvány fénysugár és egyebek, csak a sötét, sejtelmes derengés lassan felenged, mint tavasszal a föld. Az elme és a test ébred, a hajnali Istentisztelet hangjai lágyan áradnak a hangfalakból, átgondolom a napot, irány a konyha... ami nem kis kihívás, hisz napi szinten ellátunk húsevőket, vegetáriánusokat és vegánokat egyaránt.

Ezért tudni kell, hogy minden ételünk legfontosabb alapanyaga a saját kertből kerül ki. Konyhánkat elsősorban az idényszerű, hazai növények használata jellemzi, valamint az, hogy amit kívülről hozunk - jelenleg nem törekszünk önfenntartásra - az lehetőleg ipari csomagolástól mentes legyen. Egy jól felszerelt vidéki, kamrával elkényeztetett háztartás a miénk. Felszereltségét azonban nem a multik biopolcainak, hanem a természetismeretnek, az egész évi folyamatos munkának köszönheti. Az én egyéni luxusom, hogy mivel nagy házat viszünk, nászajándékba egy amerikai típusú nagy gáztűzhelyt (gáz és villany is) kértem, sőt van egy sparhertom is. Akik ismerik az amerikai lakberendezési kultúra ezen nagyzási hóbortját :) tudják miről beszélek. Ezen főzni egy mindent elsöprő élmény és élvezet és biztonság, és kreativitás. Egy csoda! Van hely.
Sokan úgy hiszik, hogy földet "szerezni", tartani, birtokosnak, Ne adj Úristen "Nagybirtokosnak" lenni, mekkora kiváltság és anyagi haszon.
Hát kérem, íróasztal melletti liberális értelmiség, és mindenki más, aki hasonlóképpen gondolkodik! A földdel dolgozni nem leányálom, nem séta galopp. A Föld hálája igen nagy azok felé akik gondozzák, gondját viselik, de kegyetlenül, kellőképpen elbánik elbánik a hanyagokkal. Mondhatják erre, hogy de nem azoké a nagy haszon akik művelik, hanem a birtokosoké és újra itt a magyar jobbágyrendszer. Igazuk van. Mindig is voltak rossz, becstelen gazdák. Ők a földtől csak elvettek. De azok elvettek bárkitől bármit. És mindig voltak jó gazdák és jó birtokosok is. Kezük alatt aranyló-e táj. Nem egy ember, minden generáció tagjai megtalálja a kedvére való tevékenységet. Pihennek, mozognak, dolgoznak, szeretik. Fáradtak. A földdel való gondos munkának valóban édes gyümölcse van. Hajnalban a tehéntrágya illata is fel-fellibben a közeli tehenészetből, hallom a régi oldalkocsis motort.... megyek ki a tejért.
Megnyitom az ajtót, a lábamat megcsapja a hideg, párás szellő. Kimegyek a kertkapuhoz, a belső peremen ott a friss tej, még langyos. A lábam már fázik, egyik tenyeremet az legközelebbi üveg nyakára teszem, enyhén melenget. Gyorsan fordulok, csukom az ajtót, leteszem az üveghordót a pultra, és futok a meleg frottírzokniért. A lépcsőfeljáróból meglátom a megkopasztott spenótsorok maradványait és a még utolsó erejükkel frissen kibúvó zsenge zöld levelek harsány színét; megvan a menü!

Reggelik és szendvicsek kicsiknek és nagyoknak suliba és munkába
Kertből, tejből egészségesen

Későbbiekben közölni fogok különféle tejtermék recepteket. Túró, sajt, minden TEJ-ből, tehénből. Olyan tehéntől, amely füvön legel, nem tápot kap, nem antibiotizálják a tejét, nincs bezárva, sőt szeretgetik, beszélnek hozzá, neve van, hall gyermekkacajt. Közreadok majd pékárú recepteket is, kenyér, kifli, zsömle és egyéb nyalánkságok, de a lisztet mi is vesszük. (Teljes kiőrlésű rozs és búzalisztet, búzacsírás vagy tönkölyös búzalisztet, kukoricalisztet, valamint csicseri-, és sárgaborsólisztet rendszerint tartunk itthon, nagyobb tételben.)

Szotyis rozskenyér, magam sütöttem, mezei villanysütőben, jénai tálban. Hozzá házi tejből készült túróból körözött.
Míg a reggeli italokat készítem: frissen őrölt, főzött kávé, bögrés kiöntős főzővel, még csak nem is kotyogó; tej; főzött kakaó; tea; vagy kakaó helyett gyümölcs és zöldséglé, konyhai feldolgozástól függően. (Bárki bármit ígér, aki készít otthon valódi gyümölcs és zöldségleveket, pontosan tudja, hogy milyen macerás, sok edényes, fröcsögős eljárás ez általában. A legdrágább gépek csodát ígérnek, de szerintem mégiscsak a legjobbak a hagyományos kézi prések, ám azoknak viszonylag sok hely kell, legalább is egy mai garzonhoz képest). Odateszek 10 tojást is főzni, a reggelihez kemény tojásnak.
Előveszem a kamrából a tegnapi sült csirkék, mér gondosan lefilézett mellrészeit és vékony sonkaszeletekké vágom.
Apa csak egy falatot eszik reggelire, inkább visz három szendvicset. Egy sima kőrözöttes alatta salátalevél, rajta sajt, paradicsom. Egy húsos: salátalevél, körözött, vasárnapi sült csirkemellből vékonyan szeldelt sonkaszelet, rajta pritaminpaprika csíkok. A kertből és nem Californiából. Zöldséges: salátalevél, körözött, kígyóuborka, pritaminpaprika és sárga koktélparadicsom, meghintve csipetke parmezánnal (a boltból :).
A kicsik suliba ugyanezt viszik, különféle változatokban.
A hosszú pultra kikészített alapanyagok közül válogatnak az itthon maradók, ebből készül a ház körül és kint a földön dolgozók tízóraija is.

Az ebéd
Elpakolom a reggeli maradványait, aztán nekilátok az ebédnek.
Mi is tartunk itt állatot, szárnyasokat. A család egy része vegetáriánus, ami errefelé igen nagy ritkaság, mint UFO a nemzeti dohányboltban, de nálunk mindenki ugyanolyan joggal jut élelemhez, Istentől.
Én látom el a konyhát, én tartom össze a családot. Szóval tartunk szárnyasokat, csirkét, tyúkot, kakast és kacsát, valamint egy libapárt. A tyúkok tojnak egész nyáron, tojást is eszünk. Ám mindenki szépen éldegél, talán képmutatásnak vélik egyesek, de a mi házunknál nem ölnek állatot, nem vágunk. Mint a régi időkben, úgy mifelénk is az a szokás járja, hogy idényjelleggel egy-egy háznál összegyűlnek az asszonyok, esetleg egy-két ember besegít, és a családtagok barátok, utca-béliék, egy háznál intézik a vágást, pucolást. Mint a disznóvágást, nagyjából a szárnyasok feldolgozását is.
Első hullámban, mi ősszel vágatunk csirkét és kacsát. Még szüret előtt. Egy fagyasztónk, van, nem halmozzuk a ládákat, kis mennyiségben készülünk előre. Fontos szempontunk a frissesség! Mind az alapanyagok, mind az elkészítést követő elfogyasztás idejét tekintve is. Fagyasztóban nálunk 2 hónapig állhat bármi, 2 napnál régebbi főzött ételt sem teszek senki elé sem szívesen.
Szóval egy héten kétszer készítek húst, kell az embereknek, de szinte mindig van az asztalon húsos jellegű étel. Húskockák pótlására házisajtot használok, amely kiválóan főzhető. Süthető, rántható, fűszerezhető, sőt füstölhető is.

A tegnapi, vasárnapi sült csirke

Két személyre számolok egy egész csirkét, vagy 4 gyerekre
6 csirkét sütök egyszerre, nem tápos-ketreces, hanem kukoricás, magvas, szabadon tartott, legelésző fajtából. 4-et az amerikai sütőben, 2-őt a normál villanysütőben. Sütőzacskót nem, ellenben nagyméretű, vastag grillfóliát használok sütéshez.
Fogom az előkészített csirkéket, feje, lába leszedve, belsőségek kipucolva. Belül besózom, kettőt-kettőt egyformára fűszerezek: belülről jól megkenem bazsalikommal, borsikafűvel illetve rozmaringgal. A fűszerek saját kertből valók: a rozmaringos-félékbe 2-2 rozmaringágat is beledugok.
Ezután minden jószágot egyformán töltök:
először beleteszek egy egész és két oldalról egy-egy fél kisebb körtét, majd fügével szintezem. (kb. 4-5 füge) Ezzel a csirke tele is van, a végén két félbevágott és egy plusz fél almával, héjával kifelé, 1 db hústűvel zárom.
A nagy tepsik aljára egy kis olívaolajat öntök, arra vékony sóágyat borítok, majd ráhelyezem a gyümölccsel töltött csirkéket. Kívülről is meglocsolom olívával, kívülről is meghintem sóval és egy leheletnyi pirospaprikával, majd fóliával leborítom. Sütő 2,5-3 óra, majd 20 perc bőrpirítás.
A vegáknak kisebb tepsibe a fent leírt gyümölcsökből sültet készítek, a következő módon:
Olívaolajon, tenyérnyi, téglalap alakú bazsalikomos házisajt-szeletekre a gyümölcsökből stabil kupacokat képzek. Ezeket kevés tejszínnel hígított édes tejföllel kissé megkenem, majd rendes bolti reszelt sajttal vastagon megszórom. Sütés közben a sajt záróréteget képez, mely alatt a gyümölcsök megpuhulnak, a házisajt-ágy átsül. Ízlés szerint fűszerezhető melegítő fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs) de jó gyümölcs esetén teljesen felesleges.
Miután a csirkét betettem a sütőbe, kilépek a kertbe, és leszedem az összes maradék spenót levelet. Készítek spenótmártást, kis trükkel. A friss spenótot fokhagymán dinsztelem, tejszínnel felengedem. DE. Készítettem nyáron aszalt paradicsomot házilag. Na annak az olaján teszem fel a fokhagymát és nem zsemlét, de házi szikkadt paradicsomos-kenyeret áztatok tejbe, azzal habarom, turmixolom.
Fiatal asszonyok sokan mondják, nem lehet rizst főzni. Nem tudnak. Ragad, vagy kemény, vagy.... mindig van valami baj.
Elárulom, lehet rizst főzni, rizsből. Sem zacskós, sem előfőzött, sem előgőzölt, sem dobozos.....ha nálunk nem ment a szekér, akkor sz**i magyar "B" rizs volt terítéken. Ma már jázmin-rizst használok, de indiai barátaim szerencsére gyakran meglepnek basmati rizzsel. Tudják, a csecse-becséknek nem örülnék ennyire.
Grillcsirke otthon basmati rizzsel és aszalt paradicsomos spenót-szósszal, hozzá fűszeres párolt édesgyümölcsök.
A tányérra mindenkinek elhelyezek egy széles szelet citromot, amelyből néhány csepp a borsikafüves változatnak tesz a legjobbat.

Minthogy az édesség már tegnap elkészült, ma már csak szeletelni kell. Tortának kereken éppúgy kiváló, mint tepsiből, kockákra vágva.
Sütök 3 lap tojásos linzertésztát. Ezeket a következő krémmel helyezem egymásra.
A lehullott, nyomott, de belül ép fügéket megmosom, felső, száras részét héjával lehúzom, de ha marad kevés héj a gömbölyű oldalon, azt nem bántom. Barna cukorral és magozott pucolt körtével, tejszínnel és kukorica keményítővel vagy agar-agarral gőz fölött lágy krémmé főzőm. Ha lehűlt, a lapok közé kenem kb. 1-1,5 cm vastagon, az alábbiak szerint.
A legalsó rétegre körteszeleteket helyezek, ezek réseit és tetejét vonom be a krémmel. Majd réteszem a második lapot, amelyre ráterítek egy réteg natúr marcipánt, majd erre ismét krémet teszek. A harmadik lapot, amelyet úgy sütöttem ki, hogy sütés előtt megszórtam apróra tört, de nem darált (barna)cukros pirított dióval. Ez a lap kerül a tetejére, majd vékony rétegben ezt és az süti oldalát is bekenem krémmel. Jó a szilikoncsoda, de én faspatulát használok.
Hűtőbe teszem, míg a csokimáz elkészül:
vajat víztartalmától lassú tűzön lepárolok, étcsokoládét felolvasztok, mázzá keverem. Mire elkészül, kicsit meghűl a torta - a mázat gyorsan kell önteni, mert a hideg felületen könnyebben dermed - és az étcsokoládés mázzal felül és körben bevonom. A szerint, hogy torta, vagy tepsis süti, érett kemény füge és/vagy körtedarabkákat teszek a tetejére.
Csak másnap tálalom.

Ez egy normál szombati főzés. Semmi extra, csak más szemlélet. Kisebb család esetén, rendkívül gyorsan elkészíthető exkluzívnak tűnő menü. Nem kell állni felette sokat, nem kell eltalálni a különleges hozzávalók ismeretlen arányait.
Este még marad idő a kicsikre is, mesélni, beszélgetni, és úgy ébredni, hogy másnap nem nagyon kell főzni, reggelire szendvicsre előkészültünk, tartalmas, testet és lelket tápláló ételt adtunk szeretteink elé.
A különleges hozzávaló a figyelem, a szeretet, a természettel összhangban való élet, majd megteszi a magáét.

Szólj hozzá!