HTML

2013.10.18. 12:46 sparrow63

Körte

A körte, a maga nemében, mint minden gyümölcs egy újabb csoda, ám a rómaiak egyenesen "Isten ajándékának" hívták - egyes források szerint. Van, aki a gyümölcsök királynőjének tartja, és az interneten csupa egymástól átvett ostobaság olvasható, kevés kivétellel, e nagyszerű termésről.


A körte fontos C-vitamin- és rézforrás. Ezek az antioxidáns anyagok erősítik a szervezet saját védekezőrendszerét. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek működését, aktivizálja az E-vitamint. Az antioxidáns tartalom az érés előrehaladtával növekszik. A C-vitamin elengedhetetlen a jó immunrendszer működéséhez. Stimulálja a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, sok baktériumot és vírust elpusztít. A réz segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök által okozott károktól amelyek kárt tehetnek a sejtmembránokban. A rákmegelőzésben is fontos szerepe van. Az élelmi rostokban gazdag gyümölcs karbantartja emésztőrendszerünket. Fogyasztása előnyös hatású bizonyos típusú szívbetegségek, reuma és érelmeszesedés ellen.

A réz és az élelmi rost együttes fogyasztása különösen kedvező a vastagbél működése szempontjából.
A réz mellett káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kálciumot tartalmaz.
Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. 
A benne található A- és B-vitamin (tiamin, rivoflamin, niacin, folsav); a C- az E- és a K-vitamin, a kálium, a magnézium, a cink, a pektin, a vas, a jód és kalcium révén a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme lehet.

Együnk egy ízletes, zamatos körtét, és máris megadtuk a szervezetünknek a napi C-vitamin illetve a napi réz értéknek nagyjából 10%-át. Egy darab közepes méretű körte kb. 1 g fehérjét, 26 mg szénhidrátot és 6 g rostot tartalmaz, illetve a káliumszükséglet 5, és kalciumszükséglet 2%-át. 

A körte kiváló alapanyag a gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlott.
Friss leve hűsítőleg hat a gyomorhurutra, sőt, gyógyítja azt.
Kalciumtartalmánál fogva hozzájárul, hogy csontjaink erősek és egészségesek legyenek.
A benne lévő pektin segíti az emésztést és a belek működését. Ideális a szervezet méregtelenítéséhez, illetve a bélhurut gyógyításában is segíthet.
A körte leve a benne rejlő B-vitaminok által kitűnő itala a szívproblémákkal és érrendszeri gondokkal küszködőknek.
A benne található vas segíti a vörös vérsejtek képződését.
A körte enyhe vértisztító hatással bír, így csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Kitűnő salaktanító és savközömbösítő hatása miatt a reumásoknak, a köszvényeseknek, az érelmeszesedésben szenvedőknek és a vesebetegeknek is ajánlott, mivel kitűnően oldja a húgysavakat és a savkristályokat. A körte jó K-vitaminforrás. Ez a vitamin közismert a véralvadás segítésében. Amikor a test megsérül, a K-vitamin kezdeményezi a gyógyulás folyamatát a vérzés lassításával és leállításával. A legújabb vizsgálatok arra utaltak, hogy a K-vitamin segít megelőzni, illetve kezelni a csontritkulást és a csontsűrűség elvesztését. Ha a családunkban előfordult csontritkulás, fontos fenntartani az egészséges K-vitamin szintet. Megakadályozza az érelmeszesedést, így segít a szívbetegségek és a szívelégtelenség megelőzésében.A körte gyógyító hatása elsősorban magas víztartalmában keresendő. A körte béltisztító, megszüneteti a székerekedést és más emésztési rendellenességet. Az olyan embereknek, akiknek vokozott vízigényük van, a körte sokkal hasznosabb, mint az ilyenkor gyakran tanácoslt napi több liter ásványvíz.

A körte héjában és magában a gyümölcsben a sokféle vitamin, fehérje-alkotórész és ásványi anyag egymással harmonikus egyensúlyban halmozódik fel, amely az emberi anyagcserében jól hasznosíható. Ez az egyensúly figyelhető meg olyan ellentétpárok esetében, mint például a kálium és anátrium, a réz és cink vagy a kalcium és a foszfor. A körtének ebből a tulajdonságából adódik, hogyegyike a legjobb kelátképző (kelát=gyűrűs vegyület, amelyben fématom is van) élelmiszereknek, ugyanis elősegíti a nehézfémek és mérgező anyagok, mint az ólom, higany, kadmium vagy a különféle konzerváló anyagok megkötését, semlegesítését és a szervezetből történő kiürítését. A körte jól csillapítja a kisebb éhséget is étkezések között.

Táplálkozástani szakemberek gyakran javasolják a körtét első gyümölcsként kisbabák részére, ugyanis a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót.
Mivel a rost legnagyobb része a héjban van, a körtét célszerű hámozatlanul fogyasztani. Felvágva hamar bebarnul, ez ellen meglocsolhatjuk kevés citrom- vagy narancslével.

Készítsünk édes müzlit: keverjünk apróra vágott körtét, őrölt gyömbért a zabkásába. Használjuk salátába: ízletes keveréket kapunk körte, póréhagyma, dió és mizuna vagy rukkola saláta összevegyítésével.

Uzsonnára kínáljuk zöldfűszeres házisajttal és dióval. Brie sajt és törtmogyoró kíséretében tegyük pizzára vagy salátába.

Örök turmixok:

Reggelire
3 narancs
1 körte

A szervezet belső melegítésére 
2 körte
2 sárgarépa
1/2 marék zöld korianderlevél
Tartalmaz A-, C-, E- és K-vitamint, folsavat, kalciumot, káliumot, mangánt, foszfort, krómot, vasat, cinket, béta-karotint és rostokat. Kitűnő antioxidáns és rákmegelőző. Jó hatással van a bőrre, a szemre és a szívre. Növeli az energiaszintet, jót tesz az emésztőrendszernek és a vérkeringésnek, valamint csökkenti a koleszterinszintet.

Hormonok kiegyensúlyozásához
2 kiwi
2 körte
Jelentős a C-, A-, B3- és E-vitamin tartalma, valamint található benne kálium és rostok is. Növeli az energiaszintet, jót tesz a bőrnek, serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és helyre teszi a hormonokat.

Méregtelenítéshez
2 körte
1 marék vízitorma
A körte az almához hasonlóan értékes vitaminokban bővelkedik. A vízitorma tele van rákmegelőző antioxidánsokkal és serkenti az anyagcserét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szederkert.blog.hu/api/trackback/id/tr855583953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása